Kepimpinan baharu di Malaysia Punjabi Licensed Money Lenders Association (MPLMA) berhasrat untuk mengukuhkan lagi hubungan dengan badan pentadbir serta memainkan peranan sebagai badan yang berkesan untuk pemain industri.

MPLMA telah memilih pasukan baharu pada AGMnya pada 15 Okt 2022.

Kedudukan baharu itu akan diketuai oleh Mahindar Gill sebagai presiden, Kaveldeep Singh sebagai naib presiden, Keshvinder Singh sebagai bendahari dan Ravinder Singh Jaj sebagai setiausaha.

Menyertai persatuan sebagai ahli jawatankuasa ialah Palwinder Singh, Amrinderjit Singh, Satnaam Singh, Avtar Singh, Nesibjeet Singh, Harvinder Singh, Tejvir Singh, Prem Singh dan Harveender Singh. Juruaudit baharunya ialah Ranjit Singh dan Bin Dhaliwal.

Kami mengalu-alukan keahlian baharu untuk meningkatkan perwakilan pemain industri kepada badan pentadbir,” kata jurucakap MPLMA. Asia Samachar.

MPLMA, atau Persatuan Pemberi Pinjaman Wang Berlesen Punjabi Malaysia, dahulunya dikenali sebagai Persatuan Punjabi Sahukara. Ia ditubuhkan pada tahun 1952.

Ia bermula dengan niat untuk berkhidmat kepada komuniti Punjabi, tetapi hari ini ia mempunyai kira-kira 700 ahli yang terdiri daripada pemberi pinjaman komuniti berlesen Punjabi, Tamil dan Cina.

Undang-undang yang mengawal selia perniagaan pinjaman wang ialah Akta Pemberi Pinjam Wang 1951.

MPLMA bertujuan untuk bertindak sebagai jambatan antara apa yang dikenali sebagai Pemberi Pinjaman Komuniti Berlesen dan agensi Kerajaan seperti Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan dan pengawal selia institusi kewangan Bank Negara Malaysia serta orang awam. Ia mempunyai ahli jawatankuasa yang ditugaskan untuk menjadi perantara antara kerajaan dan pemain industri secara amnya.

Objektif lainnya termasuk untuk mendidik ahli tentang pematuhan dan perubahan dalam dasar kerajaan dan membantu dalam pelaksanaannya, memudahkan latihan untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran ahli untuk kekal berdaya saing dan menyokong komuniti tempatan dalam program sosial dan kebajikan.

Keahlian terbuka kepada semua pemegang lesen yang dikeluarkan oleh KPKT tanpa mengira kaum atau jumlah perniagaan. Untuk pertanyaan keahlian MPLMA boleh dihubungi di talian +6014 9243 561 atau melalui e-mel mplmacc@gmail.com.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *